Akademik Dergi Nasıl Kurulur?

Üniversitede dergi çıkarmak, akademik yayınlar yapmak, akademik yayın yapacak olanlara yol göstermek, rehberlik etmek, öğrencilerin yayın yapabilmeleri için imkân sağlamak, uluslararası alanda tanınır bir dergi kurmayı amaçlamak birçok akademisyenin hayali olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla üniversitede dergi çıkarmak için gerçekleştirilecek adımlar konusunda “Üniversitede dergi nasıl kurulur?“, “Akademik dergi nasıl çıkarılır?“, “Dergi kurmak için gerekli işlemler neler?“, “Dergi kurma maliyeti nedir?” gibi birçok soru ile karşılaşmaktayız.

Bugüne kadar 30’dan fazla akademik hakemli derginin kurulmasına ve yayın hayatına başlamasına öncülük ettik.

Üniversitede dergi kurma sürecini etkileyen en önemli karar derginin bireysel mi yoksa kurumsal mı çıkarılacağıdır. Çünkü bir akademisyen bireysel olarak (kendi adına) veya üniversitesi/fakültesi/bölümü adına dergi çıkarabilir.

Üniversitede Kurumsal Olarak Bir Dergi Çıkarmak

Bir dergi kurumsal olarak çıkarılacak ise yani üniversiteye veya bir fakülteye bağlı dergi olacak ise içeride resmi izin ve yazışmaların tamamlanması (Rektörlükten dergi kurulumu için gelen bir yazı veya bölüm veya rektörlüğe dergi kurma talebiyle yazılan yazıya alınan olumlu cevap yeterlidir.), dergi adının, alan adının kararlaştırılması gerekir. Bu süreç tamamlandıktan sonra geriye sadece aşağıda maddeler halinde belirttiğimiz işlemler kalmaktadır.

Üniversitede Bireysel Olarak Bir Dergi Çıkarmak

Bir akademisyen doğrudan bir derginin sahibi ve yayıncısı olabildiği için bir dergi çıkarma kararı verdiğinde bölüm, fakülte, üniversiteden izin almak zorunda değildir. Hatta bir kişi ister akademisyen olsun ister olmasın elektronik ortamda bir dergi (e-dergi) çıkarma ve yayınlama hakkına sahiptir.

Üniversitede kurumsal veya bireysel olarak bir dergi çıkarma kararı alındığında geriye teknik işlemler kalmaktadır. Elektronik ortamda bir dergi yayımlamak için maliyet oluşturan kalemler sırasıyla domain, hosting, site güvenlik sertifikası ve dergi sitesinin (otomasyon) kurulması ve tasarımıdır. E-Dergi çıkarmanın ortama maliyet detayları için bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca “e-dergi çıkarmak için belge gerekir mi?” (HAYIR) konulu yazımızı da inceleyebilirsiniz.

  1. Dergi adını, alanını belirlemek
  2. Kurumsal bir dergi olacak ise iç yazışma ve izinleri tamamlamak
  3. Dergi kurulumu için teknik destek veya hizmet almak.

Akademik dergi kurmaya ve ismine karar verdiğinizde bizimle iletişime geçerseniz e-dergi siteniz (makale yayın sisteminiz) 24 saat içinde hazır olur ve makale başvurusu almaya başlarsınız.

Aklınıza takılan, cevabını bulamadığınız sorular olursa arayabilir, WhatsApp üzerinden yazabilir, sorularınıza cevap alabilirsiniz.

İletişim: +90 543 221 11 28

Hizmetler ve Ücretler

OJS Uyumlu Hosting Paketleri

Konu yoruma kapalıdır.

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Dön