Directory of Open Access Journals (kısaca DOAJ), açık erişim dergilerini listeleyen bir internet sitesidir. DOAJ’ın amacı akademik dergilerin görünürlüğünü arttırmak, bilimsel ve akademik dergilerde açık erişimi kolaylaştırmak, kullanımını ve etkisini artırmaktır.
DOAJ BAŞVURU KILAVUZU (TÜRKÇE)
Ayrıca Ulusal ve Uluslararası İndekslere Başvuru konulu eğitim videolarını da izleyebilirsiniz.
DOAJ 2003 yılında 300 açık erişimli dergi ile yayına başlamıştır. Bugün bu bağımsız veritabanı, bilim, teknoloji, tıp, sosyal bilimler, sanat ve beşeri bilimlerin tüm alanlarını kapsayan 17000‘in üzerinde hakemli açık erişimli dergi 7 milyona yakın makale içermektedir . Tüm ülkelerden ve tüm dillerdeki açık erişim dergileri bu veritabanına katılmak için başvuruda bulunabilir.
DOAJ, birçok kütüphane, yayıncı ve benzer düşünceye sahip diğer kuruluşlar tarafından finansal olarak desteklenmektedir.
DOAJ listesine dahil olmak için DOAJ temel kriterlerini yerine getirmek gerekmektedir.
DOAJ’ın Misyonu
DOAJ’ın misyonu; disiplin, coğrafya veya dil ne olursa olsun, dünya çapında kaliteli, hakemli, açık erişimli bilimsel araştırma dergilerinin görünürlüğünü, erişilebilirliğini, itibarını, kullanımını ve etkisini artırmaktır. DOAJ, editörler, yayıncılar ve dergi sahipleri ile birlikte çalışarak en iyi yayıncılık uygulamalarının ve standartların değerini anlamalarına ve bunları kendi operasyonlarına uygulamalarına yardımcı olmaktadır. DOAJ, %100 bağımsız olma ve ücretsiz olarak birincil hizmetlerini ve meta verilerini herkes için kullanılabilir veya yeniden kullanılabilir kılma konusunda kararlıdır.
DOAJ, Birleşik Krallık merkezli bir topluluk çıkar şirketi olan Infrastructure Services for Open Access CIC (IS4OA) tarafından yönetilen, kâr amacı gütmeyen bağımsız bir kuruluştur . DOAJ, tamamen destekçilerinin ve sponsorlarının gönüllü bağışlarına dayanır. Ne DOAJ ne de IS4OA, başka herhangi bir kaynaktan hibe veya finansman almaz.
DOAJ’ın, üyelerinin görevlerini gönüllü olarak yürüttüğü bir Danışma Kurulu ve Konseyi bulunmaktadır .
DOAJ, indekslenecek dergileri gözden geçirmeye yardımcı olan 100’ün üzerinde gönüllü editör kadrosunun desteğine sahiptir.
OJS Dergi Sisteminin DOAJ ile entegrasyonu mevcuttur. DOAJ üzerinden alınacak bir API anahtarı (key) ile bu entegrasyon sağlanabilmektedir. API anahtarı yoksa, verileri DOAJ XML formatında dışa aktarabilmektedir.
Konu yoruma kapalıdır.