OJS Açık Dergi Sisteminin en önemli özelliklerinden biri çeşitli eklentilerle çok daha fazla özelliklere sahip olabilmesidir. OJS’de aktif olarak kullanılabilecek eklentilerden biri de DOI Eklentisidir. DOI eklentisi OJS 3.3’te kurulu olarak gelmektedir. Ancak aktif değildir. Kullanmak için aktif etmek gerekmektedir.
Elbette DOI eklentisini kullanmak yani makalelere otomatik DOI atamak için Crosreff veya venzer doi hizmeti sunan bir platforma üyeliğinizin olması gereklidir. Üyelik ücretleri yıllık ortalama 250 dolar + her bir makale için 1-2 dolardır. Ücretsiz DOI için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
DOI başvuru işlemlerinin başarılı bir şekilde tamamlanması için dergi ayarlarımızın doğru ve eksiksiz olduğundan emin olmamız gerekir.
Dergi ayarlarında aşağıdaki başlıkların eksiksiz bir şekilde hazır olduğundan emin olun:
- Dergi Adı
- Dergi Baş Harfleri
- Dergi Kısa Adı
- Dergi ISSN (veye elektronik ISSN)
- Temel İletişim Bilgileri (İsim ve e-posta adresi)
- Teknik Destek İletişim Bilgileri (isim ve e-posta)
- Yayıncı kişi veya Kurum Bilgisi (Kişi/Kurum ve URL)
Bu bilgilerin tam ve eksiksiz olması sadece DOI değil uluslararası indeksler için de faydalı olacaktır.
Bu bilgi ve ayarların tam olduğunu varsayarak DOI eklentisi ayarları ve DOI atama işlemlerine devam edelim.
DOI ATAMA İŞLEMLERİ İÇİN 2 AŞAMA SÖZ KONUSU. BİRİNCİ AŞAMADA STANDARTLARIMIZI BELİRLEYECEĞİZ, İKİNCİ AŞAMADA İSE MAKALELERİMİZE ELLE VEYA OTOMATİK OLARAK DOI ATANMASINI SAĞLAYACAĞIZ.
OJS DOI AYARLARI – BİRİNCİ AŞAMA
DOI eklentisini kullanmak için
Site Yönetim Paneli > Ayarlar > Web Sitesi > Eklentiler bölümünde DOI eklentisinin karşısındaki seçim alanını işaretleyerek eklentiyi aktif ediyoruz.
OJS DOI AYARLAR SAYFASI GÖRÜNÜMÜ
Sistemde DOI’leri kullanmak ve yönetebilmek için lütfen DOI eklentisini yapılandırın:
DOI AYARLARI SAYFANIN İNGİLİZCE VERSİYONU İSE AŞAĞIDAKİ GİBİDİR:
OJS DOI AYARLARI – İKİNCİ AŞAMA
CrossRef XML Aktarım Eklentisi ile ilgili ayarları ve işlemleri yapmak için “OJS Yönetim Paneli > Araçlar > CrossRef XML Aktarım Eklentisi”ne tıklıyoruz ve ayarlar sayfasının açılmasını sağlıyoruz.
Açılan sayfada 2 bölüm (Ayarlar, Makaleler) bulunmaktadır.
CrossRef XML Aktarım Eklentisi – Ayarlar Bölümü
Ayarlar bölümündeki alanları CrossRef bilgilerimizle dolduruyoruz ve akabinde alttaki 2 seçenekten birini (Gerçek uygulama /test ortamı) seçiyoruz. Test ortamı ayarlarınızın doğru olup olmadığını ve sistemin doğru çalışıp çalışmadığını anlamamız için yardımcı bir araçtır. Makalelerimize gerçek DOI ataması yapmaz. Gerçek DOI işlemleri için “
Şu ana kadar yaptığımız ayarlar aslında bizim makalelerimizi çeşitli aralıklarla CrosRef’e gönderecek ve DOI alacak. Ancak biz bunu şimdi göndermek istiyor isek veya XML dosyasını indirip CrosRef’e elle yüklemek istiyor isek Makaleler bölümünü kullanmalıyız.
CrossRef XML Aktarım Eklentisi – Makaleler Bölümü
Bu bölüme geçtiğimizde dergimizde yayımlanan makaleleri göreceğiz. Üst tarafta bulunan filtreleme veya arama alanını kullanarak ulaşmak istediğimiz makaleleri de listeleyebiliriz.
Bu sayfadaki makalelerden istediklerimizi (DOI atamak istediklerimizi) işaretleyip sayfanın altında bulunan Arşivle butonuna tıkladığımızda bizim makalelerimiz DOI CrosRef’e gönderilir. Eğer hata almadıysak her şey yolunda demektir. Bir hata ile karşılaştı iseniz CrossRef bilgilerinizi ve ayarlarınızı kontrol edin. Buna rağmen sorununuz çözülmedi ise site yöneticinizde destek alın veya sorunun CrosRef’ten kaynaklı olduğunu düşünüyor iseniz CrosRef ile iletişime geçin.
DOI işlemleri ikin ikinci bir seçenek ise, DOI ataması yapmak istediğimiz makaleleri seçip, XML dosyası olarak indirmek ve CrosRef’e giriş yaparak bu XML dosyasını elle yüklemek. OJS dergi siteniz CrosRef ile otomatik bağlantı ve DOI atama işlemi yapmadığında bu seçenek faydalı olabilir.
Konu yoruma kapalıdır.